Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пучдемон поиска посредничество за кризата в Каталуния, кабинетът в Мадрид отказа

Карлес Пучдемон
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон се обяви за намиране на изход от кризата в автономната испанска област чрез посредничество, което, по думите му, не се приема от централното правителство в Мадрид. В телевизионно обръщение Пучдемон заяви:

Този момент изисква посредничество. През последните часове получихме много предложения; ще получаваме и още. Всички те знаят, че аз съм готов да започна процеса на медиация. Ще повтарям колкото пъти е необходимо: диалогът и съгласието са част от политическата култура на нашия народ. Държавата обаче не е дала какъвто и да е положителен отговор на тези предложения.

Пучдемон отново заяви, че през идните дни ще представи пътна карта за независимост на Каталуния.

Каталунският лидер критикува испанския крал Фелипе Шести за това, че следва "катастрофалната" политика на властите в Мадрид към североизточната автономна област. Пучдемон  осъди и насилието от страна на испанската полиция при опита да й спре произведения в неделя референдум за самоопределение на Каталуния, който беше обявен от централните власти за незаконен.

Малко по-късно от кабинета на испанския премиер Мариано Рахой заявиха, че няма да има разговори, докато каталунският лидер не изостави стремежа си към независимост, който Мадрид смята за незаконен. Правителството няма да преговаря за нищо незаконно и няма да приеме изнудване, се посочва в изявлението, цитирано от Франс прес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени