Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гражданската отговорност" се очаква да се сключва по система, оскъпяваща застраховката за нарушителите на пътя

Снимка: БГНЕС
От началото на следващата година се очаква "Гражданската отговорност" за автомобилистите да се сключва по система, която оскъпява застраховката за нарушителите на пътя. Това съобщи заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн:

За някои случаи за малки нарушения, малки пътно-транспортни произшествия, оскъпяването е много малко. При много тежки случаи оскъпяването може да бъде голямо. Въпрос на обществено решение е колко голямо да бъде, дали двойно, дали тройно, дали в някакъв различен от това размер. Сигурно неизрядните водачи няма да са доволни, но целта е в крайна сметка обществото да стимулира добросъвестните и по-доброто поведение на пътя.

Началникът на отдел "Пътна полиция", комисар Бойко Рановски посочи някои от факторите, които ще се вземат под внимание при определянето на по-високия размер на "Гражданската отговорност":

Не само участие в пътно-транспортни произшествия, но и поведението им на пътя през годините назад. Ще има начин, по който да се влияе на най-агресивните, което ще му окаже влияние върху размера на гражданската отговорност и би трябвало след това да му повлияе да си коригира поведението.
От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени