Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират се и се освещават нови православни храмове в страната

Снимка: Петко Котларски

В петричкото село Струмешница ще бъде осветен нов храм. 
Черквата "Успение Богородично" е изградена изцяло с дарения на хората от района в непосредствена близост до националния парк-музей "Самуилова крепост". 
Досега хората в Струмешница не са имали православен храм. 

Кметският наместник в ивайловградското село Попско Ахмед Ахмед и местни родолюбци започват кампания за възстановяване на разрушения православен храм в селото.
Църквата в Попско е рухнала. Поражения има и върху камбанарията, която е била паметник на културата, разказа Станимир Гелимачев от Ивайловград.
Това е историята на Ивайловград през злокобната 1913 година. Ако ние искаме да развиваме исторически туризъм, питам, какво ще покажем - рухнали църкви
Гелимачев е сред инициаторите за възстановяване на църквата. В разговор с кмета на Попско той разказал за идеята и Ахмед Ахмед веднага се включил.
Църквата е била действаща до преди трийсетина години. За нейното възстановяване сега се разчита на средства от Дирекцията по вероизповеданията.


Врачанският митрополит Григорий ще освети ремонтирания храм в с. Драганица, един от най-старите в Северозападна България.
Църквата "Света  Петка Параскева" в монтанското село Драганица е построена преди повече от 350 години, а в сегашният си вид е от 150 години. Храмът е напълно ремонтиран. Реставрирани са и 30-те икони от иконостаса му, които също датират от век и половина.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна