Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Благоева: Не трябва приемната грижа са се превръща в поминък

О. Христов: Професионалният приемен родител се създава с течение на времето

| обновено на 10.10.17 в 13:13

По данни на Агенцията за социално подпомагане у нас има достатъчно приемни родители, като вписани в регистъра са над 2200 души, а настанените деца при тях – около 2000. По предварителни прогнози през следващата година ще се обучават още 600 желаещи, за да се отговори на потребностите в цялата страна.

С професионализирането на приемната грижа, т.е. влизането ѝ като професия и съответно получаването на възнаграждение, много хора проявиха интерес, макар че не всички от тях притежават нужните качества да бъдат такъв тип родители, обясни в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Огнян Христов – ръководител на проекта "Приеми ме", който е финансиран с европейски средства и който Агенцията за социално подпомагане администрира.

Професионалният приемен родител се създава с течение на времето, подчерта Христов, като открои като текущ проблем с обучението на родители, който да се грижат за по-големи деца. Като пример, той посочи децата в тинейджърска възраст, които често имат и проблемно поведение.

Наистина има едно драстично занижаване на качеството на приемната грижа, добави в ефира на "Хоризонт" Мария Благоева, която е заместник-председател на Националната асоциация за приемна грижа, представляваща приемните родители.

Ако някой иска да спечели от това да бъде приемен родител, то това няма да се случи в по-големите градове. В случай че качествено ще се гледа едно дете, то разходите са по-големи от приходите, подчерта Благоева, която самата е приемен родител на три деца.

Не трябва приемната грижа са се превръща в поминък, подчерта още заместник-председателят на Националната асоциация за приемна грижа.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна