Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалност "Сценография" в Художествената академия отбелязва 70 години

С изложба в галерия "Академия" Националната художествена академия отбелязва 70 години на специалност "Сценография". В нея почетно място е отделено на основателя на специалността проф. Иван Пенков и на преподавателите, допринесли за развитието на катедрата през годините. Експозицията включва и произведения на утвърдени сценографи, възпитаници на висшето училище през последните 20 години. Изложбата ще бъде открита на 11 октомври. В предаването "12+3" доц. Марина Райчинова – ръководител на катедра "Сценография" в Художествената академия, обясни:

Изложбата, освен че представя работи на основателите и на дългогодишните преподаватели, на актуалния в момента преподавателски състав, тя представя и работи на наши настоящи студенти и студенти от близките години. Произведения и на десетина автори, които са завършили нашата специалност през последните 20 години и които са активно работещи, на утвърдени, награждавани сценографи. Някои имена да спомена като Никола Тороманов, Венелин Шурелов, Мира Каланова и др.

В програмата на честването ще има още дискусия за актуалните тенденции в областта и представяне на книга за историята на сценографията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна