Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната идентичност на музеите представят в Пловдив

Пета национална среща „Съхраняване на националната идентичност на музеите в България като част от устойчивото развитие“ се открива в Дома на културата „Борис Христов“.

Организатори на събитието са: Министерството на културата – дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”, Община Пловдив и Регионалният етнографски музей – Пловдив.

В първия ден от форума са включени презентациите „Седем малки изповеди“, „В музей, с приятелите на музея“, „Проектът 1300 годии България – един изключителен пример за изграждане на устойчиви взаимоотношения в музейната мрежа на национално и международно ниво“ и други. Срещата ще продължи до 14 октомври и в нея се представят добрите практики в музеите у нас.

Паралелно с това се открива изложба на музея „Борис Христов"-София, която представя дома на Борис Христов в Рим. Кадрите с любимите и вдъхновяващи места на Борис Христов са своеобразен увод към главната цел на изложбата: днешен поглед към едно от даренията, които оперният артист оставя на България – разкошната вила на улица „Мадона ди Кампильо“. Тази вила,  в един от аристократичните квартали на Рим, по негова воля е превърната в Българска академия за изкуство и култура. Само за български певци, които да се обучават под прякото ръководство на Маестрото. 
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна