Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампания за информиране на младите хора за симптомите на депресия

Снимка: БГНЕС

В цялата страна започва кампания за информиране на младите хора за симптомите на депресия. Музикантите от Der Hunds, една от най-мощните и креативни български групи, ще изпълняват песни на Крис Корнел на концерти - първо утре в София, Пловдив на 10 ноември, Бургас - 11 ноември, Варна - 1 декември, и Велико Търново - 2 декември. Името на кампанията идва от песента на Корнел "The Promise". Самият Крис Корнел - вокалист на групи като Soundgarden и Audioslave, се самоуби на 18 май тази година. Няколко месеца по-късно, на рождения ден на Корнел, се самоуби и близкият му приятел и колега Честър Бенингтън - вокалист на Linkin Park.

Според статистиката от депресия в Европа страдат около 40 млн. души. По данни на Центъра за обществено здраве и анализи, всеки пети човек у нас е преживял епизод на депресия. Едва един на 20 от страдащите от депресия обаче получава психиатрична помощ.

Според специалистите депресията повлиява върху цялото поведение и емоциите на човека, а също върху когнитивните функции, мисленето. Пониженото настроение, неспособността за преживяване на щастие, нарушенията в съня, които се изразяват в безсъние или постоянна сънливост, също са симптоми за депресия. Тъгата за преживяно негативно събитие не винаги е симптом за депресия, казват психиатрите. Депресивни състояния могат да се появят и в тийнейджърска възраст и не трябва да се пренебрегват проблемите.

Доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на СЗО за България:

Голяма част при опитите за самоубийство при най-малките се дължат на любовна мъка, защото българските деца, за разлика от немските си или холандските си връстници, не чуват в училище по един нормално поднесен начин, че обикновено една връзка, която бива започната в началото на пубертета, ще прекъсне съвсем скоро и обикновено много рядко такива връзки продължават цял живот.

Всеки пети българин страда от често психично разстройство. В световен мащаб 300 милиона души страдат от депресия.

Младежите са много уязвими, подчерта и д-р Румяна Динолова, психиатър в Националния център по обществено здраве и анализи.

Често причините, довели до решение младите хора да посегнат на живота си, остават тайна дори за най-близките им хора, а в училищата не се говори достатъчно за този проблем, който е изключително сериозен при децата, които минават през пубертета със силни емоции и първи сблъсъци с негативни емоционални преживявания.

Депресията е тази, която води до толкова случаи на самоубийство, каза в "Хоризонт до обед" Боби Мудолов, известен като Боби Косатката, вокалист на Der Hunds:

Проблемът е много всеобхватен и много широко разпространен и в света, и в България. Никой не е застрахован и ние искаме с нашата музика и с този трибют да достигнем до колкото се може повече хора, да ги запознаем с този проблем. Много хора, които се включиха в кампанията – експерти от СЗО, от Кабинет за психично здраве, психиатри, лекари ни помагат съвсем безвъзмездно. Всички се включват на доброволни начала. Нашата кампания се казва "Обещание да живот".

Още по темата можете да чуете от репортажа на Радостина Билярска и от интервюто на Валерия Николова с Боби Мудолов.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна