Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК желае приключване на процеса за формиране на Единен банков съюз до 2018 година

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия призова за приключване през следващата година на оставащите нерешени въпроси по отношение на Единния банков съюз в опит да осъществи една от най-значимите си посткризисни мерки през последната година на своя мандат.

Завършването на банковия съюз е от съществено значение за бъдещето на Икономическия и паричен съюз и на финансовата система в региона, които от своята страна да подкрепят пазара на труда и икономическия растеж, заяви в сряда Владимир Домбровскис, вицепрезидент на ЕК, отговарящ за финансовите услуги, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Пакетът от мерки за постигане на банковия съюз обаче продължава да намира критики от ключови държави - членки на Съюза. Все още не са договорени важни въпроси, като споразумението за обща европейска програма за гарантиране на влоговете и фонд, който да осигурява спешна финансова помощ за преобразуване на проблемни банки.

В документ, публикуван в сряда, Комисията предлага общата схема за гарантиране на влоговете да бъде въвеждана по-постепенно. Посочва се, че преминаването към фаза на съвместно гарантиране, при която парите, прехвърлени от европейската към националната хазна, няма да бъдат възстановени, ще бъде обусловена от постигнатия напредък при намаляване на нивата на необслужваните заеми и на другите наследени активи, оценени посредством "Прегледа на качеството на активите" (AQR).

Домбровскис заяви пред репортери в Брюксел, че крайната цел на предложението е да се постигне пълноценна европейска схема за гарантиране на влоговете.

ЕК предложи през 2012 година създаването на Единен банков съюз като усилие за прекъсване на порочната връзка между изпитващите финансови затруднения държави и закъсалите търговски банки. "Уолстрийт Джърнъл" напомня, че два от трите компонента на банковия съюз са вече налице, а именно: общ надзорен орган и обща рамка за преобразуване на проблемни банки. Третият елемент обаче – общата програма за гарантиране на депозити – все още продължава да бъде доста спорен.

Германия например е много предпазлива по отношение спасяването на по-слабите южноевропейски банки. Въпреки че заминаващият си германски финансов министър Волфганг Шойбле се считаше за виден хардлайнер по този въпрос, неговият наследник, който може да дойде от Партията на свободните демократи, може да се окаже дори още по-стриктен и това може затрудни още повече постигането на споразумение за съвместно гарантиране на влоговете.

Европейската комисия обаче заяви, че предвид настоящите попътни икономически ветрове, сега е подходящ момент за амбициозни промени. Сега е моментът да предприемем смели, но реалистични действия, като ремонтиране на покрива, докато слънцето все още блести и докато европейската икономика се намира в устойчив растеж, посочва Комисията и допълва: Всички държави - членки ще загубят, ако не се използва настоящият позитивен импулс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна