Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие на първо гласуване законопроект за електронните съобщителни мрежи

На първо четене: Изграждането на инфраструктура за високоскоростни мрежи ще е задължително

В проекта е заложено и въвеждането на Единна информационна точка, чиито функции ще се изпълняват от транспортното министерство

| обновено на 12.10.17 в 11:15
Снимка: БГНЕС

Изграждането на инфраструктура за високоскоростни електронни мрежи ще стане задължително за новите сгради, както и при извършване на основен ремонт. Това предвижда приетият на първо четене законопроект за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура, внесен от Обединените патриоти. 

Ще отпадне изискването за подобни устройствени планове, когато трасето на физическата инфраструктура за тези мрежи попада в обхвата на съществуващ път, газопроводи, канализационни мрежи и железопътни линии. В проекта е заложено и въвеждането на Единна информационна точка, която ще поддържа единна база данни, за да се улесни координацията по изграждането на физическата инфраструктура

Димитър Данчев от БСП изрази притеснение, че някои от предложените текстове може да узаконят некачественото окабеляване:
Има много мрежи, които към днешна дата имат издадени строителни книжа. Всичко това не е взето под внимание и същите мрежи се третират наравно с незаконните мрежи, които са разположени без всякакви разрешения в проектите, посочи Данчев.

Християн Митев от Обединените патриоти подчерта, че сме заплашени с голяма глоба за невъвеждането на европейската директива, ако законът не бъде гласуван, и добави:
По-голямата част от спорните моменти бяха изчистени и по-голямата част от становищата на заинтересованите страни бяха взети предвид в този законопроект. 

На второ четене депутатите днес обсъждат промени в Закона за администрацията, засягащи борбата с корупцията, както и промени в Закона за интеграция на хората с увреждания. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна