Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР е домакин на 14-ата Правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия

Ричард Бърнли: Обществените медии трябва да имат достатъчно финансиране, за да разгърнат възможностите си в модерния свят

| обновено на 12.10.17 в 09:14

Българското национално радио е домакин на 14-ата Правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия. Основна тема на двудневния форум, който ще се проведе на 12 и 13 октомври, ще бъде управлението на обществените медии в цифровизирания свят.

Ричард Бърнли, който ръководи правния отдел на организацията, заяви в интервю за "Хоризонт", че обществените медии трябва да имат достатъчно финансиране, за да разгърнат възможностите си в модерния свят:

Това се случва навсякъде в Европа – дигитализацията и трансформацията на обществените медии. Тя задължително трябва да се осъществи, за да може обществените медии да останат в крак с времето. Това е и начинът им да се състезават не само с частните, но и със световните медии. Ние вече със сигурност говорим за глобален медиен пазар, най-малкото заради интернет. Важно е управляващите да разберат, като слагам в това число и ЕК, че обществените медии се нуждаят от поле и ресурс да се разгърнат в тези нови направления и то по начин, който ще им позволи да продължават да имат водеща роля в демократичното общество, в изпълнението на социалните и културните си функции. Затова е важно да не останат на нивото, на което са в момента, и в технологично отношение. Чрез нови платформи и приложения те трябва да отидат там, където са младите хора.


Милен Митев, главен юрисконсулт на БНР и член на правния комитет на EBU, каза в „Преди всички“, че се очаква участие да вземат над 80 делегати от 42 организации, от 28 държави от Европа и Северна Африка:

В панела "Управление на обществените медии" ще се опитаме да представим и каква е ситуацията към момента в България, как евентуално тя би могла да се подобри за БНТ и БНР, за да имат шансове да подобрят своите позиции като обществени медии в бъдеще. Ще се обърне доста сериозно внимание на новите законодателни предложения, на промените, които предстоят в директивата за аудио-визуални медийни услуги, промените, които се очакват в регулацията на телекомите и на авторските права.

Милен Митев каза, че вероятно ще бъде повдигнат и въпрос по темата за гаранциите за свободата на слово и недопускането да се пречи от страна на политиците на журналистите да си вършат работата и да изразяват свободно мнението си:

Една от основните функции на обществените медии е именно да бъдат гарант за свободата на словото и плурализма на мнения, и всяка намеса, която би могла да застраши това, е един сериозен риск.


Подробностите можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна