Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социални работници и психолози работят индивидуално с бездомниците в общинския приют в Бургас

Изграждането на център за настаняване в Сливен предстои, а в Ямбол нямат социално заведение

Снимка: Булфото



Социални работници и психолози работят индивидуално с настанените в общинския приют в Бургас, тъй като много от бездомниците предпочитат да останат на улицата, вместо да отидат в Центъра за временно настаняване

Специализирани екипи от три общински дирекции в Бургас са се заели със задачата да пробират хората от улицата в приюта през есенно-зимния период. В момента там са настанени седем души. Социалното заведение е подготвено с всичко необходимо да заработи с пътния си капацитет от 30 души, а ако се наложи и повече, коментира Мая Казанджиева от дирекция "Социални дейности", здравеопазване и спорт в Община Бургас. Тя поясни, че обикновено хората ползват приюта в началото и в края на годината, тъй като имат правото да живеят там само 3 месеца годишно.

За съжаление повечето хора, които изпадат в тази нужда, са зависими от алкохола и тази зависимост е много трудна за преодоляване. В центъра не се насърчава употребата на алкохол и те трябва добре да се мотивират – или да ползват услугите на социалната услуга, или да бъдат навън и да употребяват алкохол. Работи се индивидуално. Социални работници и психолози работят с всеки случай индивидуално. Повечето от тях успяват, защото знаят какво им дава услугата комплексно - не само подслон, всекидневна баня, вечеря, а и помощ от колегите за търсене на работа, за интегриране.

1 милион лева ще струва на Община Сливен изграждането на Център за временно настаняване бездомни. Финансирането ще дойде по ОП "Региони в растеж", съобщи заместник-кметът Стоян Марков:

В момента, когато се появят подобни лица, колегите от социалния отдел намират временно решение с жилища на общината, които са пригодени за тази цел.

Но докато в Сливен решението предстои, то в Ямбол няма приют.

Ямбол е град, който е пълен с бездомници и не разбирам защо до  момента няма създаден дом, приют или каквато и да е друга обществена институция, където тези хора да се прибират.

Трябва да има. На всеки се случва да закъса, няма къде да отиде, казват хората в града.

Около 150 са бездомниците и клошарите в Пловдив, а местата в Центъра за временно настаняване и в приюта са едва 20. В центъра постъпват хора, които са претърпели различни инциденти, включително цели семейства. Вчера общината подписа договор с двете социални заведения за разкриването на допълнителни 10 места.

Всъщност издръжката е толкова малка, да не говорим за ремонтите, които те след като напуснат, това е все едно е минала буря. Те нямат чувство за собственост, казва директорът им Димитър Семерджиев.

Дирекция "Социално подпомагане" отговаря за настаняването на хората, те имат дежурни екипи, работят и с полицията, посочва заместник-кметът Георги Титюков:

Много важно да се подчертае, че трябва самият човек да желае да бъде настанен. Насила ние никой не можем против волята му да задържим. Дори и при минус 20 градуса има хора, които не желаят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени