Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител на фестивалния стопаджия: епизод 26 - „Аджитато“

БНР Новини
Дуо „Колаж“ – Нона Кръстникова и Мария Русева
Снимка: личен архив

СнимкаФестивал за камерни състави с трето поредно издание - дали вече може да се нарече традиционен? Със сигурност така смятат хората, които стоят зад тази идея – сдружение „София – дух и култура“ или дуо „Колаж“ – Нона Кръстникова и Мария Русева, и камерен ансамбъл „Силуети“. Събитията са разположени в по-продължителен период  - от 17 октомври до 29 ноември – два вторника и всяка сряда от 19.30 в Първо студио на БНР. От стандартните камерни състави до брас ансамбъл и група за съвременна класическа камерна музика – това е тази година програмата. Ще има и премиерни заглавия – на Флориан Хартлийб, Петър Керкелов и Божидар Спасов.
За първи път ще се проведе и „Аджитато за младежи“, концерт, който ще представи 20 музиканти – 12 певци и 8 пианиста от музикалните академии в София и Пловдив. На 1 ноември те ще представят камерни творби от Шуберт, Шуман, Брамс и Менделсон. Останалите ансамбли, включени в програмата, са „Силуети“, „Кръш“, „Солид брас“, „Метис“, клавирно трио Атанасов.
Извънредно събитие е концертът на 28 ноември, който ще бъде в НДК на трио „АКордБас“, съставено от бандонеон, контрабас и китара.
Всичко за фестивала от Нона Кръстникова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна