Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациенти са притеснени от липсата на капки срещу повишено вътреочно налягане

Снимка: БГНЕС
За първи път в аптечната мрежа от седмици липсват четири вида капки срещу повишено вътреочно налягане, съобщи Георги Димитров – председател на пациентската организация "Глаукома". Слушатели на "Хоризонт" също алармираха за това, че не могат да ги купят, а от фирмата производител обясняват, че проблемът е производствен.
 

В пациентската организация "Глаукома" ежедневно постъпват сигнали на притеснени, че в аптеките в момента капките липсват, каза Димитров:

За първи път откакто съм болен от глаукома, а аз съм болен от глаукома от 8 години и ползвам редовно офталмологични продукти, се получава тази липса на определен вид капки в страната. Обаждат ми се пациенти, които са разтревожени, че не могат да си слагат капки и се страхуват за увеличаване а тяхното очно налягане. Единственият начин е да отидат при своите офталмолози и да намерят заместители на тези капки, но това е палиативно, временно решение.

Разговарях с фирмата, която е вносител на тези капки, и те ме увериха, че в най-скоро време тези три вида капки ще се появят на пазара. Някой дори спомена, че е реекспорт – тези хора, фирмата, с които разговарях, казаха, че са някакви затруднения.

Според доц. Наталия Петкова – основател на Глаукомното дружество в България, освен, че лекарствата липсват, те трябва да се поемат изцяло от Здравната каса.

За първи път усещаме в глаукомните лекарства, че нещо е изчезнало от пазара, но, слава богу, имаме много други заместители, с които можем да заменим лечението. Надявам се тези средства да се появят, което е важно, защото има пациенти, които са свикнали с определено лекарство и си го търсят. Има специални комисии към министерството, които би трябвало да разрешат този проблем.

Репортажа на Гергана Хрисчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна