Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Сачева: 12 хил. деца отново в час след кампанията на МОН за връщане на отпадналите от училище

Снимка: БГНЕС

В момента в страната има 359 деца на имигранти, като около една трета от тях са записани на училище, съобщи в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" зам.-министърът на образованието Деница Сачева

До момента в общо 20 училища, в които са записани децата или са получили закрила, учебният процес върви нормално и беше извършена сериозна подготвителна работа, за да се случи това, отбеляза заместник-министър Сачева: Мога да кажа, че усилията, които бяха положени за тези 102 деца, бяха много сериозни. Акцент беше комуникацията, намаляването на страховете и предразсъдъците, даване на информация какво се очаква, какво предстои, допълни тя:

Защото децата, които са в момента в образователната система, макар и 102 – за първа година толкова много, още са прекалено малко, за да можем да имаме конкретни универсални решения, които да можем да кажем, че те работят малко или много./.../ И един от най-сериозните проблеми всъщност идва от динамиката на имигрантския поток, защото за голяма част от тези деца, както знаете, последната спирка не е България – те повечето искат да заминат. В началото на учебната година бяха записани 112 деца, но 10 вече напуснаха страната, така че това създава също много сериозни предизвикателства и пред самата образователна система. 

Работата е била насочена към обучение и на учителите, а социалните работници имат задача да обикалят всеки ден различни училища, за да работят и като медиатори и да следят учебния процес да тече гладко. Езиковата бариера също е фактор и се полагат усилия и в допълнителните часове по български език, отбеляза Деница Сачева и подчерта: На този етап смятам, че успяваме, защото търсим индивидуалните решения.

По отношение на финансирането, Деница Сачева посочи, че средствата, които се дават специално за децата бежанци и мигранти, не са за сметка на други деца, които са в нужда. Парите, които се дават за децата мигранти, не ощетяват другите деца, ние мислим за всички деца и не ги разделяме, каза зам.-министърът. 

Деница Сачева коментира и резултатите от програмата за връщане в класните стаи на учениците, отпаднали от образователната система. Като уточни, че подробни данни за това какво се случва с децата, които са върнати в училище, ще бъдат дадени в края на първия срок, тя съобщи, че към 1 октомври 12 хиляди деца отново са в класните стаи:

Искам да подчертая, че поне към първи октомври ние говорим за над 12 хиляди деца. Едно поколение деца в България е около 65 хиляди. Завръщането на 12 хиляди деца обратно е същност много сериозна част  от едно поколение деца в България.

Заместник-министърът на образованието уточни, че данните колко точно са децата, които са върнати в образователната система, ще бъдат оповестени в края на октомври.

Тя посочи още, че кампанията е отбелязала важността на съвместната работа на институциите, чрез която трябва да се търси решение и за други проблеми: Много деца живеят в непълни семейства, имат много социални проблеми, в България има и много деца, които са деца на родители имигранти, които изискват и специфично внимание и също трябва да има специфична работа. И точно тук съвместната работа между образователната и социалната система наистина ще бъде един от един от бъдещите отговори на проблемите, с които се сблъскваме, обобщи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени