Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борис Ячев: България трябва да намери собствена формула за борба с корупцията

Прозрачност, решителност, липса на компромиси и политическа воля

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Борис Ячев и Анелия Торошанова.
Снимка: Емил Николов

В новия проект за закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (предложението на Министерски съвет) е разширен кръгът на лицата, заемащи висши публични длъжности, и съответно са задължени да подават декларации за имуществено състояние. Новодобавени към списъка са общинските съветници главните архитекти на общините, ректорите на държавните висши училища, управителите и изпълнителните директори на лечебни заведения за болнична помощ, които се финансират от бюджета на НЗОК, членовете на управителните съвети на държавните предприятия по Закона за горите, Дирекцията на национален строителен надзор, Държавен фонд „Земеделие” и др. това каза днес в „Законът и Темида” Борис Ячев, председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 44 Народно събрание. Разширява се и кръга на обстоятелствата, подлежащи на деклариране - чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, на стойност над 10 000 лв., които лицето ползва трайно (повече от 3 месеца в рамките на една година), обучения платени със средства на лицето, ако еднократната им стойност надхвърля 1000 лв. На деклариране подлежи и имуществото и доходите и на лицето, с което задълженият е във фактическо съжителство.
Борис Ячев уточни също така, че с новия закон се създава орган за противодействие на корупцията с наименование „Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество“, която е независим специализиран постоянно действащ държавен орган за осъществяване на политиката по противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Тя не е разследващ орган, т.е. няма правомощия да задържа лица, да повдига обвинения и всички останали действия по разследване на престъпления предвидени в НПК.
Чуйте интервюто с Борис Ячев в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.