Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брокерът-измамник от Плевен внесе дължимите суми

В началото на месеца десетки плевенчани бяха неприятно изненадани с данъчни ревизии, възложени от директора на "Местни данъци и такси" Маргарита Бахнева. Това стана след подаден сигнал, че дължимата такса по сделки за придобиване на недвижими имоти не е постъпила реално. Най-често става въпрос за покупка на жилище.

Проверки установиха, че потърпевшите са се предоверили на брокера си, който от своя страна не е внасял таксата в банката.

Данъчните са се върнали години назад, като са засекли 61 случаи от 2012-а до днес, обясни Бахнева:
Установихме 61 сделки, по които данъкът не беше постъпил по сметка на община Плевен, като ревизиите текат и в момента. Междувременно обаче,  сумите постъпиха в приход на бюджета. Бяха внесени в брой от брокера, който беше посредничил при сделките, по ЕГН на купувачите за всички тези случаи, за които говорим и за които са възложени ревизии. 

Сумите са погасени от брокера в едно с дължимите лихви от датата на сделката към момента, в който той се яви и внесе парите в брой на касата, като невнесеният данък в едно с лихвите възлиза на почти 76 000 лева,
поясни още Бахнева, както и уточни, че средствата са постъпили в приход на бюджета на Общината, което означава, че реално за Общината към момента щета няма по случая.

Грешка няма, вероятно се касае за злоупотреба
, добави директорът на "Местни данъци и такси".

Кметът на Плевен Георг Спартански подаде сигнал в прокуратурата по случая. Какви са действията на прокуратурата и какви са последствията за брокера , невнеслъл парите на хората, уточни говорителят на Окръжна прокуратура Рени Кирилова:
Възложена е проверка, като са дадени подробни указания на сектор "Икономическа полиция". След приключване на проверката ще има произнасяне на прокурора. Налице са достатъчно данни за извършване на престъпления от общ характер.

Това, че парите са внесени в "Местни данъци и такси" от лицето, което е извършило измамата, ще се прецени от прокурора, но по принцип то е извършено престъплението. По-скоро може да се приеме като смекчаващо отговорността обстоятелство.

Този случай накара данъчните експерти да предприемат и специални мерки оттук нататък, а какви можете да чуете в репортажа на кореспондента ни от Плевен  Латинка Светозарова от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна