Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС няма да изслушва Каракачанов за отказа на пилотите от "Граф Игнатиево" да летят

Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Мнозинството в Народното събрание (НС) отхвърли предложението на БСП да бъде изслушан вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов за отказа на пилотите от авиобаза "Граф Игнатиево" да летят. 

Депутатът от левицата Николай Цонков обяви:

Военните пилоти не издържаха на условията, при които са принудени да изпълняват своя дълг. Водената до момента политика на отказ и отлагане решаването на проблемите в сектор "Сигурност" доведоха до сегашната ситуация. Ние следим внимателно този процес и сме солидарни с исканията на военнослужещите.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев обясни, че вицепремиерът Каракачанов е уведомен за искането за изслушването му.

Междувременно стана ясно, че на авиобаза "Граф Игнатиево" и днес няма да има тренировъчни полети. Не е ясно дали заради дъжда и лошата видимост, или пилотите отново са почувствали "психическа непригодност" да летят, съобщи Радио Пловдив. 

Те недоволстват поради малкия брой летателни часове, които имат – около 30 на година, при минимален норматив 60. Притесненията им са и заради ненадеждната техника, като мотивите им се подсилват и от факта, че дошлите 10 ремонтирани двигателя са без сертификат от руската РСК – МиГ.

Командирът на базата ген. Иван Лалов отказва коментари пред журналисти, тъй като нямал разрешение от Министерство на отбраната да дава интервюта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна