Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум „Дълголетие“ представя в София учени, които изследват процесите на (не)остаряването

Снимка: forumdalgoletie.com

Знаете ли, че през последните 100 години към средната продължителност на човешкия живот са добавени повече години, отколкото през всички хилядолетия досега? Тенденцията за по-дълъг и по-качествен живот е световна, а бизнесът инвестира огромни средства в науката, която да осигури по-дълъг живот без болести, както и в продукти, поддържащи младостта с десетилетия.
Второто издание на „Форум Дълголетие“ ще се проведе под мотото „Ще остарея, когато аз реша“ в неделя, 29 октомври в Сити Марк Арт център в София. Темите на форума са насочени към младите хора, които искат да подобрят качеството си на живот, но и към по-възрастните, които искат да научат повече за процесите на стареене и научно доказаните начини за съхраняване на младостта. Ще бъдат разгледани и етичните проблеми пред безграничното дълголетие и евентуалното безсмъртие. Сред лекторите на форума в неделя ще бъдат: авторът на най-мащабното изследване за дълголетието при хората - американският учен д-р Лесли Мартин, младият генетик Любомир Балабански, футуролога д-р Мариана Тодорова – от Института за изследване на обществата и знанието в БАН, с която ви срещаме.
Наистина ли вече науката разполага с нужните методи за продължаване на човешкия живот много над 100 години, кои научни постижения вече работят за победата над старостта и болестите, докъде стигнаха опитите с присаждане на стволови клетки, синтезирани от почти всички човешки органи? На тези и много други въпроси, свързани с дълголетието и победата над смъртта посредством науката отговаря д-р Мариана Тодорова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна