Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известно ускоряване на британския икономически растеж през третото тримесечие на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономиката на Великобритания отбеляза изненадващо ускоряване на темпото си на растеж през третото тримесечие на годината, показват предварителни оценки на британската официална статистика ONS, които могат да подсилят очакванията на финансовите пазари, че Английската централна банка може да повиши основната лихвена ставка още на следващото заседание на 2-ри ноември.

Брутният вътрешен продукт на Острова се разшири през периода юли - септември с 0,4% спрямо второто тримесечие на година, когато британската икономика нарасна с 0,3%, докато осредните очаквания бяха за запазване на слабото темпо на растеж, отчетено през трите месеца до края на юни.

На годишна база БВП на Великобритания нарасна очаквано за второ поредно тримесечие с 1,5%, отбелязвайки поредното си най-слабо представяне от началото на 2013 година.

По-добрият от очакваното икономически растеж на тримесечна база се дължи най-вече на разширяване на сектора на услугите с 0,4% благодарение на силно развитие на компютърното програмиране, на бизнес услугите, на автомобилната и търговията на дребно, посочва ONS.

В същото време подкрепа за икономическата експанзия през периода юли - септември оказва и нарастването на индустриалното производство с 1,0% на тримесечна база след негов спад с 0,1% през предходните три месеца. Производството на автомобили, в частност, нарасна с 3,7% след солидно понижение с 5,3% през трите месеца до края на юни.

Производството в строителната сфера обаче се свива за второ поредно тримесечие (понижение с 0,7% след спад с 0,5% през второто тримесечие), но въпреки това все още оказва неутрален ефект върху общия икономически растеж на Острова.

Трябва да се има предвид, че АЦБ прогнозира растеж на БВП на Обединеното кралство от 0,3% през третото тримесечие на годината, като днешните, малко по-добри данни, могат да подсилят очакванията, че централната банка на страната ще повиши рекордно ниската основна британска лихва от 0,25% до 0,5% още на следващото заседание на 2-ри ноември.

Поради това не е изненада, че британската валута реагира позитивно на днешните предварителни данни на ONS, поскъпвайки с 0,6% към връх за деня от 1,3208 щатски долара с поглед към вчерашния 7-дневен връх около 1,3227 нивото, докато еврото се понижава с 0,5% към 0,8908 паунда. В същото време британската лира нараства към триседмичен връх от 150,90 японски йени и към 4-седмичен връх от 1,3070 швейцарски франка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени