Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската прокуратура разпитва за корупция президента на "Пари Сен Жермен"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световният футбол отново е във фокуса на вниманието с поредния корупционен скандал. Швейцарската прокуратура в Берн разпита сутринта президента на френския "Пари Сен Жермен" Насер Ал-Хелаифи. Заподозрян в корупция е и бившият генерален секретар на ФИФА Жером Валке. Основното подозрение е за нерегламентирана продажба на медийните права за Световните първенства по футбол през 2026 и 2030 година.

Разследването срещу двамата футболни функционери датира още от март. Те са заподозрени в измама, фалшифициране на документи, престъпна небрежност и предоставяне на подкупи. От швейцарската прокуратура съобщиха, че Ал-Хелаифи е отрекъл да има вина и към момента няма повдигнати обвинения срещу него.

Основният обвиняем е французинът Жером Валке, близък съратник на скандалния бивш шеф на ФИФА Сеп Блатер. Прокуратурата го обвинява, че е приел подкуп от Ал-Хелаифи. Става дума за облагоделстване при продажбата на билети за световните първенства, предоставянето на телевизионни права за излъчване на мачовете през следващата година и през 2022 г. под себестойността и финансирането на лични пътувания до екзотични дестинации.

Катарецът Насер Ал-Хелаифи освен собственик на футболния клуб "Пари Сен Жермен" е и крупен медиен магнат, генерален директор на компания за излъчване на спортни събития и председател на борда на директорите на Катар спортс инвестмент - компанията, която от 2011 г. държи контролния пакет в "Пари Сен Жермен".

Най-големият скандал в историята на ФИФА започна през май 2015 г., когато в Цюрих бяха задържани 14 високопоставени чиновници. Те бяха обвинени в получаване на подкупи за около 150 млн. долара. Вследствие на корупционния скандал президентът на ФИФА Сеп Блатер бе отстранен от футбола.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна