Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изплащат парични помощи на пострадалите от наводненията в Бургаско

| обновено на 25.10.17 в 21:20
3
Последици от потопа в село Черни връх, Бургаско
Снимка: Радио Бургас

Пострадалите от наводненията в Бургаско домакинства ще получат държавна помощ от по 325 лева. Изплащането вече започна, утре парите ще получат и в най-пострадалата община Камено. Там утре е обявен ден на траур заради смъртта на трима души от селата Полски извор, Ливада и Равнец. Прокуратурата разследва причините за смъртта им. Продължава и издирването на възрастна жена.

Министрите на вътрешните работи, на регионалното развитие и на околната среда бяха в бургаското село Черни връх, където водата отнесе десетки къщи.

Пречиствателната станция на бургаския квартал "Горно Езерово" не работи, повредено е депото за отпадъци на Бургас, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов. Няма изливания извън рамките на депото, част от дигата е компрометирана. Депото ще престане да работи до изчистване на тези проблеми. Имаме четири варианта, които ще обсъдим с кметовете за аварийната ситуация къде да се препонират временно отпадъците. Пречиствателната станция в "Горно Езерово" също е спряла да работи. Чака се да се оттече водата. Няма риск нито за пречистване на водата, нито за депото, увери Димов.

От своя страна, регионалният министър Николай Нанков увери, че няма проблеми с големите язовири. Язовир "Камчия" е на 18% свободен обем. Изпускаме двата други язовира, каза Нанков.

Вътрешният министър Валентин Радев припомни, че на 23 ноември ще се състои междуведомствен съвет за намаляване на риска от бедствия. Предстои да бъде установено дали са изпълнени всички предписания, дадени още преди месец на собствениците на язовири в региона.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени