Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на строителя

Инж. Николай Станков: Качеството на строителството в България се подобрява и вече е на европейско ниво

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е професионалният празник на строителите.

Качеството на строителството в България се подобрява и вече е на европейско ниво. Това подчерта в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" инж. Николай Станков, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите:

През тази година отчетохме ръст на годишна база в строителството, като преобладава ръстът в сградното строителство. Това е добрата новина. Забавиха се доста от проектите, предвидени за настоящия програмен период, но това е нормално, имаше преходен етап. Все пак строителството излиза от кризата.

Строителите Георги Стоянов и Бойко Трендафилов обясниха кои са предимствата и недостатъците на професията:

Това, което ме привлича, е, че можем да бъдем полезни на хората, въпреки че напоследък това нещо не се оценява. Ние сме упреквани за какво ли не. Нашата работа прилича на лекарската работа. Ние се стремим да помогнем на хората, доколкото можем. Не винаги обаче това ни се отдава поради причини, независещи от нас. Някои неща куцат, надявам се с течение на времето ще се отстранят проблемите.

Работата на строителя е трудна и отговорна, но не и неблагодарна. От 1981 година съм в строителството на АМ "Хемус". Това, което ни мотивира, е, когато човек види направено нещо в километри и тръгне потокът от движение по него. Недоволството към строителите се базира на недостатъчна информираност и вникване в проблема.

Цялото интервю с инж. Николай Станков, Георги Стоянов и Бойко Трендафилов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна