Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пучдемон отхвърли възможността да свика предсрочни избори в Каталуния

Евентуални предсрочни избори ще означават отмяна на поставянето на областта под централно управление от Мадрид

| обновено на 26.10.17 в 18:32
Карлес Пучдемон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Каталунският лидер Карлес Пучдемон опроверга информациите, че ще свика предсрочни избори на 20 декември. Новината беше съобщена по-рано от коалиционните му партньори. Пучдемон на няколко пъти отложи очакваното изявление този следобед. 

Евентуални предсрочни избори биха означавали  отмяна на поставянето на областта под централно управление от Мадрид - възможност, която засега се отдалечи, въпреки че Пучдемон призна, че е обмислял това. 

Бях готов да свикам избори, ако имах гаранции. Гаранции, които да оправдаят свикването на избори днес, обаче нямаказа Пучдемон ден преди заседанието, на което испанският Сенат ще обсъжда предложението на правителството в Мадрид за отстраняване на каталунските управници, организирали референдума за независимост от Испания на 1 октомври. Какъв ще бъде отговорът на Барселона зависи от каталунския парламент, каза Пучдемон.


"Пучдемон - предател" и "Нито крачка назад" - под тези лозунги се събраха  днес привърженици на независимостта след новината, че Пучдемон може да обяви предсрочни избори, а не независимост на Каталуния, за което го призоваваха сепаратистките партии.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени