Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Падналият ангел" - музикален спектакъл в "Дом Витгенщайн" във Виена

| обновено на 02.11.17 в 11:43
Руси Ников, Ружа Семова и Апостол Миленков в спектакъла "Падналият ангел"

На 18 октомври 2017 г.  в концертната зала на  Българския културен институт "Дом Витгенщайн“ във Виена се състоя вълнуваща оперна вечер под надслов “Падналият ангел“ – демонични арии и дуети от оперната класика. Концертът е първа част на амбициозния проект  “Противоположности“, организиран от  културното сдружение “Lila Schwan “ във Виена, а като водещ на вечерта се представи Александър Александров.

Силно въздействащ бе изпълнителският състав на сцената – пианистката Ружа Семова, басът Апостол Миленков и баритонът Руси Ников. Оригинално подбраната тематична програма  включваше арии и дуети из оперите “Мефистофел“ на Бойто, “Демон“ от Рубинщайн, “Вълшебният стрелец“ от Вебер, “Риголето“ от Верди, “Андре Шение“ от Джордано, “Фауст“ от Гуно, “Макбет“ и “Отело“ от Верди, както и соловото изпълнение на пианистката Ружа Семова на Етюд-картина опус 39 №1 от – Рахманинов, който като музикално звучене се доближаваше до демоничния характер на вечерта.


Концепцията на  “Падналият ангел“ – демонични арии и дуети,  е замислена не като стандартен концерт, а носи въздействието на музикален спектакъл със своя драматургия и философско внушение. Една истинска музикално- поетична  стихия, която  завладява публиката в залата. Апостол Миленков и Руси Ников, двама известни, утвърдени  интерпретатори на оперната сцена, извайват както вокално с тембрите на гласовете си, така и артистично - чрез  ефектно разигран мизансцен, серия от образи, носещи символиката на демоничното в музикалната класика. Техен равностоен партъор на сцената бе талантливата млада пианистка Ружа Семова – стилна, емоционална, извличаща нюанси  в своя клавирен съпровод. Авторитетното австрийско музикално издание  „Der neue Merker“ посвети  положителна рецензия на концерта, определяйки като блестящи  изпълненията на двамата певци, а клавирния съпровод на  Ружа Семова  е наречен феноменален и каращ публиката да забрави липсата на оркестър.

Втора част на музикалния концептуален проект “Противоположности“ ще бъде концертът на 8 декември 2017 г., отново в “Дом Витгенщайн“ във Виена, под надслов  “Херувимска песен“ – църковно-славянски песнопения. Този концерт също носи символика като послание, което противопоставя доброто на злото и възвестява  равновесието в духовния свят в духа на диалектиката, че всичко се състои от противоположни сили.

В интервю за слушателите на предаването “Алегро Виваче“ по "Хоризонт"  Ружа Семова откровено споделя емоцията от  изживяването да бъде част от музикалния проект “Падналият ангел“. В контекста на факта, че повечето от класическите образци на отрицателни персонажи в оперната драматургия са писани за баритони, Руси Ников разказва как той като певец интерпретира темата за демоничната сила. Басът Апостол Миленков обобщава като инициатор и идеен двигател на този проект посланието, отправено към публиката.

Чуйте кореспонденцията от звуковия файл.


 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
The Bad Plus

„А сега внимавайте“: The Bad Plus

публикувано на 06.04.20 в 12:55