Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Пазители на старината”: Етнографи и събирачи в Османската империя

БНР Новини
Иван Ангелов, „Жетварки” (рисувана около 1894 г.)
Снимка: Народна библиотека

„Пазители на старината” е документален разказ за българската етнография и фолклористика, конструиран през знакови за тези научни области имена. Това са хората с най-голям принос за съхраняването на огромното богатство от пословици, поговорки и гатанки, приказки и песни, обичаи, предмети от всекидневието, учените, оставили ни анализи, методология, институции и периодичен печат. В четири епизода представяме девет ключови фигури.

Първият епизод „Етнографи и събирачи в Османската империя” ни връща в патриотичния и романтичен период на българската етнография и фолклористика. Това е времето от края на 30-те години на XIX век, когато се появява по-сериозният интерес към събирането на старини, до обособяването на съвременната българска държавност. Началото на българската етнография и фолклористика представяме с имената на Георги Сава Раковски, Петко Славейков и Кузман Шапкарев.

Наши гости в този епизод са доц. д-р Магдалена Елчинова, ръководител на Департамент „Антропология” в Нов български университет и доц. д-р Еля Цанева от секция Историческа етнология към Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките.
В него звучат и архивни записи от „Златния фонд” на Българското национално радио.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна