Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жаблянов: Недопустимо е депутати да изразяват подобно отношение към обществото

Управляващи и опозиция осъждат обидното говорене за българския народ

Тома Биков: Надявам се БСП да не проявяват двоен стандарт

Снимка: БГНЕС
Ние не сме искали извинение. Ние заявихме своята позиция по тези теми, защото темата за спасяването на българските евреи считаме за основополагаща за българската външна политика по принцип и се чувстваме длъжни да защитим тезата, че не друг, а  България е тази, която е спасила своите евреи по време на Втората световна война и ние нямаме намерение да отстъпваме по никакъв начин по отношение на този въпрос,  включително и да го дебатираме с други страни. Колкото до изказването  за това, че 80% са дебилни и не могат да се подписват, мисля, че това беше една съвсем нормална реакция, която вероятно би могла да произведе всяка парламентарна група  - тук не виждам никакъв  спор в това доколко това изказване е адекватно и подходящо за човек, който по Конституция би трябвало да представлява целия български народ . Този  коментар направи в ефира на "Хоризонт" депутатът от ГЕРБ Тома Биков във връзка с изказвания и квалификации, направени от Иво Христов от "БСП за България", в които той обявява 80 на сто от българите за дебилни, обяснявайки защо позицията, на руското външно министерство, че Съветската армия е спасила българските евреи, според него, има основание. 

Валери Жаблянов

Валери Жаблянов от БСП подчерта, че социалистите не са съгласни с позицията на Иво Христов за спасяването на българските евреи: 

Още повече, считаме, че е недопустимо народни представители да изразяват подобно отношение към българското общество, защото и без това обсъждаме дистанцията, която се появява обективно между институциите, управляващите и обикновения български гражданин и това само подсилва тези впечатления.

Българската социалистическа партия  и нашата парламентарна група проведохме заседание, обсъдихме с господин Христов и това, което той е казал, и възможностите за реакция -  господин Христов каза, че ще направи публично извинение към българските граждани и мнозинството от ръководството считаме, че това е напълно достатъчно и естествено в тази ситуация. 

В крайна сметка е право на свободно мнение на народния представител, а пък за нас осъдителната оценка, която трябва да бъде дадена, е тази на избирателя, каза още Жаблянов, но допълни, че не смята, че е необходима оставка на Иво Христов като депутат:  

Въпросът е, че мандата на народния представител е даден от избирателите му и не може друг вместо него , включително и  парламентарната група да го прекъсва, да решава как да постъпи и да го видоизменя, това е конституционен въпрос и на този конституционен въпрос няма как да го интерпретираме. Има разбира се и политически партии, които постъпват по друг начин.

Тома Биков репликира като даде пример с Антон Тодоров от ГЕРБ, който подаде оставка след скандал, свързан с отношение към журналисти:

Предполагам, че колегите от БСП вече са преразгледали отношението си към господин Антон Тодоров и неговата оставка и искат да се върне, отбеляза иронично Биков и добави:

СнимкаТова е въпрос на БСП, ние не можем да кажем на БСП как да функционира тяхната парламентарна група, но се надявам те да не проявяват  двоен стандарт - когато са много остри  и размахват пръст от трибуната към наши народни представители, да го правят по същия начин и към техни, когато се случват сходни ситуации. 

Депутатите коментираха и планираното искане на вот на недоверие към кабинета. Жаблянов не смята, че вотът е обвързан с българското европредседателство, за да се търси максимален ефект. Биков контрира, че вотът ще се иска от БСП с ясното съзнание, че няма да мине.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна