Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателството "Музикален хакатон" - този уикенд в Музикалната академия

На 11-12 Ноември в Националната музикална академия ще се проведе за втори път в България най-предизвикателното технологично състезание "Музикален хакатон" за всички иноватори, които обичат музиката и технологиите, за които експериментите с нови идеи са предизвикателство. В рамките на 48 часа близо 80 участници ще създават, финализират и представят проекти и технологични решения в пет категории: "Музикално образование", "Музикални технологии и приложения","Интелигентен град", "Музика и роботи", Музикални мобилни игри и Музика, математика и наука.

Интересното в "Музикален хакатон" е, че там се срещат музиката и технологиите в лицето на много интелигентни млади и енергични хора, заяви пред Радио София Елица Александрова, която пише музика за компютърните игри на някои от най-големите компании в света,  е лектор, ментор и част от журито тази година. Участниците са силно мотивирани да разработват нови приложения, свързани с изкуствен интелект, проекти в социалната сфера, музиката и новите технологии. Показвайки своите проекти пред по-широка публика, те ще имат възможността да ги развият, независимо дали ще спечелят награда време на хакатона.

По отношение на писането на музика за компютърни игри, Елица Александрова обясни, че на един класически музикант се налага "да излезе от удобната си сфера" и да се запознае с новите технологии и да разбира от програмиране и от системите които стоят зад игрите. Важно е да се знае също, че играчът има свободна воля може да прави различни избори, което отличава писането на музика за игри от това за филмите. Същевременно има и прилики като тази, че много често и при музиката за игри се използват класически оркестри.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна