Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влатко Стефановски: Музиката е причина за по-добро разбиране, за правене на мостове помежду ни

2
Влатко Стефановски и Биг бенда на БНР в Първо студио.
Снимка: Ани Петрова
Знам, че живеем в тежки времена, когато има много неразбирания заради национални, социални, верски, философски и икономически проблеми. Това сподели за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" изтъкнатият македонски китарист Влатко Стефановски, който изнесе тази седмица концерт в Първо студио на БНР.

Човек откъде да хване по-напред да ги решава тези проблеми? Ако мога, за момент, с моята музика да отърва хората от всекидневните грижи, стресове и проблеми, ще бъда много благодарен и щастлив. Аз не мога да помиря народите на Балканите, но мога все пак със своята работа и отношение да изградя някакъв мост, който за момент ще ги сближи. Работил съм с християни, мюсюлмани, с православни, с католици, с евреи. Работил съм с много различни нации, вери и раси и не съм видял причина за раздор. Музиката е причина за по-добро разбиране, за правене на мостове помежду ни. Музиката знае да бъде много високо и да се чуди на конфликтите и на неразбиранията.

Стефановски не само се чувства, а се опитва да бъде гражданин на света:

Аз съм го пропътувал. Опитвам се да бъда гражданин на света. Това означава, когато пътувам, да се опитвам да пия локално пиво и вино, да ям местна храна, да общувам на местния език, ако го знам.

Нямам нищо против някой да влезе в политиката, ако намеренията му са искрени, ако следва идеология, в която да вярва, че може да  поправи работите в света или че поне малко ще ги помръдне напред. За жалост, имаме политици, които влизат в политиката само за собствена полза и собствена корист.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна