Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как съвременните книги достигат до децата

Ал. Кръстев: Всеки от нас да се запита "Чета ли достатъчно с детето си"

Снимка: libgabrovo.com

Има немалко посланици на детските книги и тук в България, и разбира се по целия свят, каза за слушателите на „Хоризонт до обед“ създателят на сайта „Аз чета“ Александър Кръстев, който е сред участниците в предстоящата тази събота дискусия в столичния литературен клуб „Перото“ на тема как съвременните детски книги достигат до децата.

Според Кръстев много често родителите избират за децата си книги, които са им харесвали на самите тях като малки:

А това съвсем спокойно можем да го отчетем като грешка, защото сега поколенията се сменят много бързо, интересуват се от много по-различни неща, вниманието на съвременните деца, включително и на малките, се привлича от много по-различни неща. Вече подрастващите пък имат съвсем различни приоритети. Спокойно можем да кажем – доста по-рано съзряват, освен всичко друго. Така че е много важно родителите, когато избират книги за децата си, първо да попитат кое би им било интересно. Защото е много по-важно, дори самият родител да не смята, че дадена книга би била толкова полезна за детето, по-важно е тя да му е интересна и да задържа вниманието му, отколкото на третата страница то да каже: „Не ми е интересно!“ и изобщо да се откаже от четенето.

Според него помощ за родителите в това отношение може да дойде и от традиционните медии, и от сайтове и блогове.

Заедно с това според Кръстев е нужно:

Всеки от нас да се запита „Чета ли достатъчно с детето си?“. Надявам се, всички си даваме сметка колко полезни са книгите, макар и много от нас да казват, че са скъпи. Мисля, че книгите за деца са достатъчно евтини и поне по една, две, че дори и три нови книги всеки месец може всеки да купува, надявам се, на детето си и с това да поддържа интереса му към книгите.

Според Кръстев интересът към четенето зависи, не само от родителите, но и от учителите и от всички нас като общество – „просто да стане нещо като навик, да е прието, че книгите са част от живота ни и трябва да ги има, а не просто да се случва кампанийно в рамките на една среща годишно“.

Наблюденията на Кръстев от кампанията „Писател на заем“ в училищата сочат, че в не много от училищата има библиотеки и според него това е много важна насока, в която трябва да работят държавата и училищата.

В заключение Кръстев припомни по повод наближаващите Коледни празници, че: 

Книгата винаги е страхотен подарък... Аз досега не съм виждал човек, който да не се зарадва на книга като подарък.

Пълния запис на интервюто с Александър Кръстев, създател на сайта „Аз чета“, можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна