Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иван Начев: ГЕРБ и БСП не са алтернатива една на друга

Докладът на ЕК посочва, че няма политическа воля за реформа

Снимка: БНР
Ниско равнище на политическия дебат, провинциализъм, който не се съотнася към другите страни, даже към Румъния. Така политологът доц. Иван Начев коментира в предаването "Нещо повече" създалото се напрежение в парламента. От БСП обявиха, че напускат пленарните заседания до оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев, който изгони от пленарната зала лидера на социалистите Корнелия Нинова и това накара левицата да започне събирането на подписка за оставката му. В нея се включиха 88 депутати от БСП и ДПС.

Това е вече обичайно за момент, в който се гласува държавният бюджет за следващата година. Става дума за отклоняване на общественото внимание от съществени проблеми. Много съществени дебати в Европейския съюз остават на заден план в името на политическото късогледство.


Разминаванията за доклада на Европейската комисия са политически. Подкрепящите управляващите говорят колко докладът е положителен, хората от опозицията - обратното. А в доклада ясно се казват две неща - каквито и опити да се правят за съдебна реформа, няма резултат. Второто съществено е, че няма политическа воля
, смята Начев.

В България имаме най-ниската заплата в Европейския съюз
, напомни доц. Начев.

Относно подготвяния вот на недоверие Начев смята, че всичко ще премине през пустословие и отново няма да има никакъв съществен резултат. Ревизия на прехода няма да има, защото никой няма интерес. Но това е успешен ход от страна на ГЕРБ. Полезно е, защото консолидира избирателите. Двете големи политически партии не са алтернатива една на друга.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна