Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С премиера по Чехов откриват Есенните театрални празници в Ямбол

БНР Новини
3
Плакатът и сцена от спектакъла "Шега" от Чехов
Снимка: Ямболски драматичен театър „Невена Коканова“

„Шега в едно действие“ е премиерният спектакъл на Ямболския драматичен театър „Невена Коканова“, с който ще бъдат открити тазгодишните Есенни театрални празници. Постановката на Антон Угринов е компилация от две едноактни комедии и няколко разказа на руския класик.

Разбира се, те не са сюжетно свързани – всичко е в логиката на съня, но те са тематично свързани и основната тема е това, което казва Чехов: „Хубав е светът, само ние, хората, сме лоши“. Изследваме темата за това, как го мечтаем, как го „сънуваме“ този живот, а всъщност по колко по-различен начин го живеем. Проблемът е, че всички ние намираме прекалено много основания да не свършим нещо, да се откажем от нещо, да не следваме първоначалните си идеи и мечти, импулси, блянове.

Сценографията е дело на младата художничка Ванина Цандева, а в образите на Чеховите герои  се превъплъщават шестима млади актьори от трупата на Ямболския театър - Галина Иванова, Яна Бобева, Мария Панайотова, Радослав Владимиров, Анатолий Ставрев и Николай Петров.
Премиерните представления на „Шега в едно действие“ са на 21 и 30 ноември в Ямбол, а през декември спектакълът ще гостува в Търговище и Сливен.
Афишът на Есенните театрални празници включва и три гостуващи представления – „Едно танго с Маркес“ на Плевенския драматичен театър, „Гераците“ на Драматичния театър в Добрич и „Рогоносци“ – постановка на театъра в Ловеч.

Снимките във фотогалерията: Ямболски драматичен театър „Невена Коканова“
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени