Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дацов: Дискусията за бюджета е много вяла

Кольо Парамов: Никой не се задълбочава в детайлите

Снимка: Радио Видин

Дискусията за Бюджет 2018 е много вяла, каза в предаването "Неделя 150" икономистът Любомир Дацов:

Аз не смятам, че много неща се казаха, тъй като дискусията е много вяла както в самия парламент, така и в обществото. Стандартно, ако трябва да сравняваме една бюджетна процедура, дискусията в парламента върви през много заседания с бурни дискусии, а в случая и на първо, и на второ четене, нещата в три комисии - в бюджетна комисия, в здравна и социална комисия, минаха в рамките между два часа и половина и четири часа. Трудно може да се нарече задълбочена тази дискусия. Онова, което го нямаше, беше дискусията за качеството и за същността - какво прави този бюджет, но това трябва да кажа, че не е от сега, това си е стар проблем на българската практика, защото ние основно се съсредоточаваме върху няколко количествени показатели. Ако ви запитам: "Вие чухте ли някаква дискусия какво получават хората или какво ще се промени срещу парите, които минават през бюджета от нашите данъци", мисля, че ще ми отговорите: "Не". Така че ние това, което не чухме, беше същностната дискусия - какво се случва с нашите пари, защо се дават едни пари и какъв резултат ще се получи вследствие на това и най-важното кога ще се получи.

Колегата му Кольо Парамов отбеляза:

Много сериозно е подценена работата на парламента и тези хора не изпадат в онзи детайл, в който трябваше да работят. Може би се е натрупала някаква вторична умора в тях, начинът на представяне на въпросите, зависимостите, ангажиментите, обещанията, цялата тази политическа настройка нещо не е осигурена в перфектния й план.

Тазгодишното гледане на бюджета говори за едно минимизиране на целия фундамент, едно разпространяване на едни общи приказки, които не отиват в детайлната конкретизация. Само ако вземете например бюджета на здравеопазването и започнете в детайл да се задълбочите в него, ще видите какви огромни парадокси съществуват. Уникални истории и никой не желае нито от Министерството на здравеопазването сега, нито от самата бюджетна комисия или от парламента да осмислят факта и варианта, че не може 250 човека да подписват договори, не може на 20-30 вида цени да се купува за нуждите на Министерството на здравеопазването, не може да превърнем докторите, всичките, в търговци. Имаме много значими важни проблеми, които трябва да се разтълкуват, да се детайлизират и оттам да си излезе напред, защото даваме едни 4 милиарда, много сериозни пари, и в крайна сметка никой не търси ефект, никой не търси крайния ефект. 

Любомир Дацов коментира изказването на финансовия министър, че икономиката ни е започнала да "прегрява":

Финансовият министър каза, че действително икономиката е започнала да "прегрява". Според самата прогноза на Министерството на финансите това се случва още от следващата година, тъй като т.нар. "производствена дупка" се затваря и става положителна. Това означава, че икономиката започва да работи забързано и всяка една допълнително произведена единица в нея става с по-голям разход, т.е. за това нещо се заплаща вече отгоре. Но голямото противоречие е на финансовия министър и това някак си никой не го коментира, е, че всъщност той предложи бюджет, който не отговаря на това прегряване на икономиката, т.е. той предложи бюджет на дефицит. При положение че това, което се прави, когато прегрява икономиката, е да предложиш бюджет с превишение или излишък. Т.е. самата бюджетна политика, която предложи финансовият министър, меко казано, е противоречива, тъй като кое от двете неща е вярно?

Кольо Парамов каза:

На практика финансовият министър в момента няма никакъв друг шанс, освен този, с който на практика в момента разполага. Реалността го задължава да приеме факта, че общата практика на финансите е съблюдавана и е характеризирана с тези възможности. Този бюджет е класически бюджет, съставен в рамките на възможното. Ние не можем да се надяваме на нещо повече, защото няма откъде да дойдат други свежи пари, които да бъдат препроектирани, така че да имаме повече възможности, да разполагаме с повече възможности. Тази дефлация, която беше продължение на 50 месеца, просто ни блокира от двете страни. Първо, лошата наша приватизация и несъразмерността на доходите и на втори план трудната прогноза за общото участие в икономическите процеси в страната. Ние и в момента нямаме детайлизирана прогноза къде какви пари могат да дойдат, по какъв начин могат да бъдат отчетени и как могат да влязат в хазната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени