Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. М. Петрова: Първи сме в това да влизаме в болница и имаме безкрайно лоши здравни показатели

И преди сме имали здравни министри, които са коментирали, че нашият здравноосигурителен модел е сбъркан, имало е различни предложения, но за първи път чуваме толкова открито, че този модел е изчерпан, т.е. имаме едно признание от страна на държавата, че този функциониращ модел не е най-доброто за обществото. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право:

Факт е, че особено публичният сектор – държавните, областните и общинските лечебни заведения, имат нужда от допълнително финансово стимулиране, но това, което прави впечатление повече, е, че имаме най-високи хоспитализации в Европа, т.е. най-много хора влизат в болница, за да се лекуват. Ние сме първи в това да влизаме в болница и в същото време имаме безкрайно лоши показатели. Имаме неудовлетвореност, лош достъп, ниска ефективност, което идва да покаже, че моделът с това всички да влизат в болница, не е най-добрият здравноосигурителен модел. Много правилно министър Ананиев реши да насочи допълнителен финансов ресурс към доболничната помощ, защото това всъщност е истинската медицина и това е идеята – ние да можем да имаме превенция, профилактика, личните ни лекари, за които дълги години коментираме, че са пазителите на вратата на нашето здравеопазване, да изпълняват своите функции и да не са просто един разпределител на направления, респективно финансови ресурси.

Чисто теоретично е възможно да предложим различни начини на здравно осигуряване – дали ще имаме този солидарен модел с допълнителни възможности, или ще изберем един не толкова солидарен модел с различни здравни пакети и различни възможности според финансовите възможности на всеки един пациент. Това е въпрос на политическа воля, държавно виждане в тази посока, добави адвокат Петрова:

До тук сме показали, че нямаме дългосрочна стратегия в нито едно отношение, още по-малко в здравеопазването. За това говорят и постоянните дела, които се водят в сектор здравеопазване – дали ще се оспорват стандарти, дали пациентите ще са недоволни и ще съдят здравните заведения или лекари, дали ще имаме претенции към администрацията на касата. Това показва, че този сектор не функционира добре, но за да кажем как ще функционира добре, ние имаме нужда от повече анализ, а нека и да не забравяме, че един такъв тип реформа няма да е достатъчно популистка.

Цялото интервю с адв. Мария Петрова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна