Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

За шестата среща на лидерите от Централна и Източна Европа и Китай в Будапеща, участие в която ще вземе и българският премиер Бойко Борисов, пише вестник  "Файненшъл таймс". В анализ на срещата на върха по формулата "16+1", изданието определя Пекин като "изгряваща звезда" за столиците на източноевропейските страни, който със симпатия посрещат китайските проекти и аспирации. Именно това поражда подозрителност в старите западноевропейски столици, тъй като Китай може да се възползва от ентусиазма на по-бедните източноевропейци за реализация на проектите си  и така да подкопае правилата на ЕС, но и да задълбочи нарастващите напрежения Изток-Запад в самия съюз, обобщава англоезичният всекидневник.

Руската преса обобщава политическите нагласи в страната за президентските избори през март. Според вестник "Комерсант" повечето граждани не виждат алтернатива на Владимир Путин, който се възприема по-позитивно в Русия, отколкото преди изборите от 2012 г.

За висшия пост ще се бори и президентският пълномощник по правата на предприемачите Борис Титов – лидер на руската Партия на растежа, припомнят от "Росийская газета".

И докато вестник "РБК" цитира самия Титов, според когото негов електорат са около 25 на сто от пълнолетните руснаци, свързани с бизнеса, то "Независимая газета" констатира, че броят на условно опозиционните кандидати расте.

Гръцкото издание "Катимерини" помества интервю със солунския кмет Янис Бутарис, обвинен в национално предателство. Причина за това е споменатото по време на визита в Скопие конституционно име "Република Македония", което Гърция не признава. Пред изданието Бутарис е категоричен, че няма да допусне да бъде оспорван неговият патриотизъм, както и определя казаното от него като "изразна грешка".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна