Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкият музикант и дисидент Томаш Шила за живота в истината

Петър Стойнов: Като цяло в света наблюдаваме една липса на посланици на истината

Групата "Plastic People in the Universe" не възникна като някаква политическа група, но парадоксално се превърна в символ на отпора срещу режима, защото на режима започна да му пречи, че около групата се появяваха все повече и повече хора. Това разказа в интервю за предаването "Хоризонт до обед" чешкият музикант и дисидент Томаш Шила:

От неполитиката стана политика, но не това е била целта. Нещата през 1989 година възникваха абсолютно спонтанно. Нищо не беше планувано предварително, нито Хавел си е мислил, че ще става президент.

Като цяло в света наблюдаваме една липса на посланици на истината. Това заяви пред "Хоризонт" Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум:

Липсата на посланици на истината е осезаема в цял свят и за това трябва да се говори.

И за британското, и за българското общество животът в истината боли, защото и двете общества са общества, които обичат системите си, а системите, за да оцеляват, създават илюзии. Това каза Мария Спирова, инициатор на Движение "Новите европейци":

Именно за това Хавел с призива си за лична отговорност, лична съпротива е толкова силен пример и за двете общества днес. Системата създава един комфорт. На нея "аутсорсваме" тревогите си за бъдещето. Ние ставаме аполитични, защото е прекалено тежко всекидневно да си аматьор политик – идеалът на Хавел за това какво е да си гражданин.

Хората не избират правилно. Това коментира Мартин Младенов, автор на новия превод на есето на Вацлав Хавел "Властта на безвластните“:

Има нужда хората да бъдат просвещавани. Трудно се възприема това, че не искат да бъдат информирани, че им е трудно да чуват някакви неща.

Цялото интервю с Мартин Младенов, Мария Спирова, Петър Стойнов и Томаш Шила можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени