Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валери Цеков: Мораториумът на новите лекарства и дейности трябва да има по-ясни цели от икономиите

Снимка: pixabay.com

Трябва мораториумът на новите лекарства и дейности да има по-ясни цели от икономиите. Така д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина, коментира днешния протест на Българския пациентски форум:

В крайна сметка това, което всички ние очакваме, е системата ни да се модернизира, ние да получаваме по-качествени услуги, които се извършват в по-добре обзаведени и оборудвани болници и да имаме достъп до съвременните лекарства, които в някои случаи са животоспасяващи. Балансът кое повече, кое по-малко, е труден, но в никакъв случай това не са дейности, които трябва да бъдат противопоставяни.


Въпросът е защо икономисваме. Ако целта е да правим икономии, то тогава решението е мораториум – днес за лекарства, утре за дейности, вдругиден за болници. Ако целта е да икономисваме средства, няма друга рецепта, освен да спираме да плащаме за определени неща. Но на мен ми се иска да знам и искам да чуя, че зад този мораториум стоят някакви по-ясни цели, примерно, спираме сега да харчим в посока новите молекули или новите дейности на болниците, за да преструктурираме системата, така че тя да може да го предоставя в бъдещ период, тези нови технологии и иновативни лекарства. Ако това е така, окей, една година е нещо, което може да бъде изтърпяно.

Интервюто с д-р Валери Цеков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени