Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в София заради мораториума върху иновативните лекарства, които се заплащат от НЗОК

| обновено на 28.11.17 в 12:18
Снимка: БГНЕС


Десетки се събраха на протеста, организиран от Федерацията "Български пациентски форум", заради мораториума върху иновативните лекарства, които се заплащат от НЗОК.

Протестиращите смятат, че от мораториума ще бъдат засегнати основно деца, претърпели трансплантация. Хората носеха плакати – "Здравен мигрант":

Никой няма право да определя кое е редно и кое не, за да спестим едни пари. Всички знаем, че в Здравната каса всяка година не достигат пари, само че всеки един политик би могъл да се лиши от нещо, за да може тези пари да отидат насочени съвсем вярно, в друга насока.

Не трябва да се рискува живот и здраве, и качество на живот за определена цена, която за едни е ниска, за други висока.

Гавра с живота на хората. Недопустимо е върху трансплантирани малки деца, възрастни хора, да се изпробват нови лекарства, заместителите – лекарства, за които на този етап няма дори отзиви, заявиха протестиращи.

Около 15 нови лекарства се очакваше да бъдат включени през 2018 година за заплащане от Касата, твърди председателят на пациентската организация "Федерация Български пациентски форум" Иван Димитров:

На всички, които за съжаление са с белодробна фиброза, с определени левкемии – това са хората на България… Нашата държава казва: "Няма да ви лекуваме. Спасявайте се кой – както може". Решихме да уведомим всички посланици в Европейския съюз какво се случва наистина с нас, българите.

По-рано Димитров каза:

Държавата ще започне да заплаща най-евтиния медикамент. Ако човек иска да си продължи лечението, с което досега се е лекувал и има ефект от неговото лечение, ще трябва да си доплаща. Иновативните лекарства за 2018 година са около 15-ина заболявания, сред които са белодробна фиброза, рецидивирал рак на гърдата, левкемии два вида – доста сериозни и тежки заболявания. Замяната на лекарствата в цяла Европа се случва само и единствено по медицински предназначения, когато лекарят е видял, че даденият медикамент не върши работа.

Пациентската организация внесе отворено писмо до посланиците на 17 европейски държави у нас, както и до омбудсмана.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна