Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП дава процедурата по гласуване на бюджета на КС въпреки обещаното финансиране за духовните храмове

"Воля" няма да подкрепи вота на недоверие към правителството, когато БСП го внесе догодина

Снимка: Ивайло Михайлов

Министър-председателят сигурно ще намери пари за двата православни духовни храма. Това няма да му бъде никакъв проблем. Въпросът е, че не може, когато има волеизявление на парламента, да се казва: "Абе, не може. Процедурата по бюджета не позволява това. Хайде да го прегласуваме три пъти". Не може депутатите – волеизявлението на българския народ, да бъдат поставяни извън конституционните отношения, регулирани в Конституцията. Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" депутатът от БСП Дора Янкова – член на бюджетната комисия в НС по повод решението на партията да даде процедурата по гласуване на Бюджет 2018 на Конституционния съд. Тя обвърза темата за бюджета с тази за бедствията в общините заради лошото време:

Аз предлагах, като човек, който много време е осмислял тези политики, един фонд, в който общините да имат средства да чистят реките и да ги подготвят за такива случаи, защото ние с много закони върху общините им предоставяме много задължения без финансов ресурс. Местните данъци и такси не стигат. Това така, с разбиране, беше отминато.

Дора Янкова разкритикува управляващите и за наложения мораториум върху иновативните лекарства, като подчерта, че медицината се развива всеки ден, а правителството е оставило модерното здравеопазване "във фризера" за една година:
Развитието за модерно здравеопазване, за лекарствата, които са необходими на българските граждани, които са в динамика и в развитие, ние не можем да ги предоставим. Отиде екип в здравеопазването, от уважавани ръководители – министър и заместници, но ние не можем да чакаме една година. Това е големият проблем. Сега чакаме вълшебникът с пръчката, който ще реши нещо. Народът иска качествено здравеопазване. Искам да кажа, че всички проблеми в здравеопазването си останаха в статуквото досега.


Депутатът Александър Иванов от ГЕРБ, също член на бюджетната комисия, заяви в отговор на твърденията на Янкова, че тази година за борба със свлачищата, бедствията и авариите в Бюджета са предвидени 20 милиона лева повече за общините. 

Цялата сума, отделена за делегирани бюджети на общините, е с почти 400 милиона лева повече спрямо предходната.

По повод мораториума за новите лекарства, който доведе до протести през изминалата седмица, той заяви: 
Всички онкотерапии, всички белодробни терапии, всички терапии за деца ще бъдат ресурсно осигурени! Това забавяне, защото това е до една година, е прието – аз се надявам, че сега ще има развитие в следващите месеци и то да отпадне напълно – с цел прецизиране, за да може да се осигури ресурсът за всички 2 милиона хоспитализации, които са предвидени в Бюджета на НЗОК.

Иванов обвърза темата с последните разкрития за нелегален износ на медикаменти, при които имаше и задържани:
Аз се радвам, че накрая има задържани, за да видят реално хората, че тези лекарства са заплащани от бюджета на НЗОК и е трябвало да стигнат до болните, но са били източвани и така изписвани. За съжаление, няма как схемата да работи, ако не участват и медицински лица, и аптеки, и въобще една сериозна и стройна организация по това източване на Здравната каса.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че партията му няма да подкрепи вота на недоверие, който БСП обещава да внесе в началото на 2018 година. Той коментира и арестите от последните дни заради незаконна търговия с лекарства, като подчерта, че реекспортът е законна дейност, но изписването на фалшиви рецепти и износът на лекарства, платени от НЗОК, не е: 

От 1991 година съм в бизнеса с лекарства – живата история и единственият оцелял на такова високо ниво в този бизнес. От години алармираме за тези неща, само че псевдожурналистически разследвачи, платени с нашите, с откраднатите пари, правят съвсем различни разследвания. Прокуратурата и органите ще ги разобличат, ще кажат, че съвсем други са далавераджиите с лекарства, но никой не ги търсеше досега. Поощряваме действията на Прокуратурата в тази посока, а също така и в комисията, която в Народно събрание сега се направи. Колко пъти отиваме и им казваме, че сме готови да им съдействаме, за да ги открият, но никой не ни пита през годините!?

Ще видите от разследванията какво ще излезе – че хора, които имат някакви мижави аптечки, въртят стотици милиони точно с такива далавери и по този начин конкурират реалния и законния бизнес. Това става по различни варианти! Хващат се с някой лекар, лекарят изписва рецепта, рецептата се взема, а въобще не се дават лекарствата. Направо се носи в Здравната каса. Здравната каса плаща и после лекарят и фармацевтът си делят парите. Това е единият начин. Другият начин, от това, което сега чувам, че са ги хванали – от болницата се изписва уж лекарство, уж се дава на някой, държавата пак го плаща. То се краде, дава се на някой, той го изнася и пак си делят парите.
Пресичането на схемата е много лесно, защото на всяка рецепта, която е предадена в Здравната каса, може да се отиде и да се види този пациент дали е вземал такива лекарства или не. Всичко се знае. Няма как някой да продава наркотици и някой да не знае. Има схема, има покриване на схемата. Рано или късно всяка схема се разплита.

По повод разследванията в здравеопазването, Марешки заяви, че Варненската терапевтична болница е рекордьор по незаконно вкарани пари в КТБ, но никой не им търси отговорност. 

Интервюто на Таня Величкова с Дора Янкова, Александър Иванов и Веселин Марешки можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна