Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов за царските имоти: Трябва да бъде защитен интересът на държавата

Минчо Спасов: Надявам се, че справедливостта и здравият разум ще победят популизма

Юристите и бивши депутати Янаки Стоилов от БСП и Минчо Спасов коментираха в предаването "12+3" казуса с царските имоти:

Не може да се смесва личното имущество, което е притажавало царското семейство, с имуществото, което държавата им е предоставяла за ползване, каза Стоилов и припомни класифицирането на имотите на лични, смесени и държавни.

Той подчерта, че казусът е особен в много отношения. Смятам, че е по-добре въпросът да бъде уреден в България. Навремето Симеон заяви, че не би имал никакви имотни претенции. По-добре е да не се разчита само на решението на съда в Страсбург. Стремежът да се толерират определени лица доведе до дълъг списък проблеми.

У нас в някои случаи правото се прилага с оглед на едни или други политически проблеми. Няма как да се очаква, че преминаването от монархия и република няма да доведе до проблеми и със собствеността. Но има смесване на политически и юридически основания.

Нито едно управление не е доуредило въпросите. Личното имущество трябва да бъде предоставено, а за другото държавата трябва да защити своите интереси. Танцьорите със саби трябва да защитят държавния интерес, добави Стоилов.

Трябва да се постигне включително и парламентарно съгласие. При такъв подход ще се окаже, че голяма част от това имущество принадлежи на държавата. Имаме проблеми, създадени не само от действащото законодателство, но и от държавни органи в този период, каза още Янаки Стоилов.

Минчо Спасов отбеляза, че  в Страсбург се е водило и делото за гръцките кралски имоти. За да спечели делото, държавата трябва да приведе други аргументи.

Не съм съгласен с г-жа Цачева, че изпълнителната власт няма право на законодателна инициатива. Точно изпълнителната власт е тази, която трябва да защитава държавния интерес, за да не стигаме до гръцкия сценарий. Държавата трябва да коригира това.  Надявам се, че справедливостта и здравият разум ще победят популизма, заключи Минчо Спасов.

Интервютата на Людмила Железова с Янаки Стоилов и с Минчо Спасов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна