Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шиитските бунтовници в Йемен обявиха, че са убили бившия президент Салех

| обновено на 04.12.17 в 22:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шиитските йеменски бунтовници хуси обявиха, че са убили бившия президент на Йемен Али Абдала Салех

Партията на Салех потвърди неговата смърт. По нейна информация, той е бил убит по време на ожесточените сражения в столицата Сана.

Въоръжените формирования на някогашния президент, управлявал 22 години Йемен, бяха съюзници на хусите, които воюват с ръководената от Саудитска Арабия коалиция и със сегашния президент Абд Рабу Мансур Хади

Преди броени дни обаче Салех се опита да преговаря с доскорошните врагове и в резултат шиитските бунтовници го обвиниха в предателство.


Лидерът на йеменските бунтовници хуси Абдул Малик ал Хути определи смъртта на бившия президент Али Абдула Салех като победа срещу предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, срещу която хусите воюват от три години.

Ал Хути поздрави сънародниците си с историческия, изключителен и велик ден, в който предателската конспирация се е провалила.

Врагове и поддръжници на Салех потвърдиха, че той е бил убит при засада, след като изостави съюза си с подкрепяните от Иран хуси и премина на страната на оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна