Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев наложи частично вето върху Закона за бюджета на НЗОК

МЗ: Президентското вето е необосновано и е категорично в ущърб на пациента

| обновено на 08.12.17 в 21:16
Румен Радев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от Закона за бюджета на здравната каза за следващата година, тъй като касата няма да плаща за определени лекарствени продукти през 2018 година.

Според Радев върнатият параграф 6-ти от Преходните и заключителните разпоредби на закона „поражда опасения, че няма да бъдат гарантирани правата на всички здравноосигурени лица“. С въпросния параграф се установява правилото през 2018 г. НЗОК да не заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование. 

Президентът счита, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, което гарантира достъпна медицинска помощ. Ограниченият финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост, се посочва в мотивите на президента.

Снимка
Президентското вето върху бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина е "необосновано и е категорично в ущърб на пациента". Това се казва в позиция на Министерството на здравеопазването по повод решението на президента Радев да върне в Парламента текстовете, с които се установява правилото през 2018 година Касата да не заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование. 

Според държавния глава спорният параграф 6 от преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета на Здравната каса "засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ".

На това Министерството отговаря, че спреният бюджет осигурява 407 милиона лева повече средства за лекарства, болнична и извънболнична помощ и зъболечение, и че "чрез него е намерена правилната рамка, в която публичният фонд може да осигури финансиране на всички здравноосигурени лица за всички здравноосигурителни случаи". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени