Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Витлеем, Назарет, Йерусалим и Йерихон във фотосите на Бина Калс и Любомир Калудов

Бина Калс и д-р Любомир Калудов поведоха бургазлии на невероятно пътешествие до светите земи с фотоизложба от поклонническите места, от Мъртво море и река Йордан.

Над 40 са фотосите, запечатали неизменните маршрути и обекти, приемащи милиони поклонници.

Разбира се, за нас е кощунство да извадим фотоапарат на самия Гроб Господен или на яслите, където е положен Христос, въпреки че има и такива екскурзианти. Иначе навсякъде в Израел може да снимаш- и войници,  и полицаи, самите равини, тези ортодоксалните евреи. Никой не ти казва, че не може да бъде сниман.

Калудов отбелязва още: То ще бъде интересно, ако се съберат групи ученици, на които да се обяснява какви са тия свети места. Нашите деца, които са умни, интелигентни, знаят по четири –пет езика. Знаят какво е Свети Валентин или Хелоуин. А пък не знаят какво е Божи гроб, коя е Богородица, какво се празнува на Йордановден. Трябва някои да им покаже, защото те ще се пръснат по света, ще носят българските гени, а няма да носят българското знание и самочувствие.

Не е било толкова лесно едно време хората да станат хаджии.  Това, че сега сме ходили на Божи гроб, не означава, че сме хаджии. Защото не сме спазили няколко условия. Първо къпането в река Йордан е ставало рано сутрин на изгрев слънце. Освен това хаджия е ставал този, който е присъствал когато падне благодатния огън в храма Гроб Господен, така че ние сме всъщност екскурзианти. Един наш политик преди 9 септември разказва как едно отиване, за да станат хаджии с баща му е отнело 9 месеца-пътуване с камили, с кораби , през пустинята с магарета. Но защо са го правили копривщенските чорбаджии. Защото когато се сложи пред името хаджи- например хаджи Стойко, означава, че той е честен човек. Няма да излъже в сметките или да продаде стока, която не струва. Въпрос на престиж и гаранция за честност.

Изложбата на Бина Калс и Любомир Калудов може да се види в бургаската галерия "Георги Баев".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна