Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камелия Нейкова: Прибързано е да се правят заключения дали електронното гласуване да бъде отменено или не

Снимка: БГНЕС

ЦИК организира днес симулация на дистанционно електронно гласуване. В интервю за предаването "Преди всички" говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обясни как ще протича този тип гласуване: В една зала са разположени 14 компютъра, на които участниците на днешните симулации ще играят ролята на избиратели и ще имат възможност да гласуват електронно. Системата, която ще бъде използвана за целите на симулациите, е разработена от Информационно обслужване. Тя е съобразена в максимална степен с изискванията на Изборния кодекс. Ще се направят три симулации – на избори за членове на ЕП, избори за народни представители и избори за кмет на община. Ще бъде представена избирателната активност по време на това гласуване, така че всички участници ще имат възможност реално да участват в тези симулации.

Участници в симулациите са представители на различни институции, ангажирани с изборния процес. Ще се гласува за измислени коалиции, партии и такъв е текстът на Изборния кодекс, защото все пак това са симулации. Симулациите са първата стъпка от процеса по въвеждане на система за дистанционно електронно гласуване през 2019 година. След провеждането им ЦИК ще направи анализ на положителни страни, евентуални рискове. През следващата година е предвидена експерименталното дистанционно електронно гласуване. За него Законът изисква, след провеждането му на три последователни избори, като е възможно да бъдат и частични, да се направи анализ относно гарантиране на сигурността на системата, както и дали е осигурен граждански контрол върху изборния процес. Ако експериментът е успешен, през 2019 година всички ние ще имаме възможност да гласуваме електронно.

Нейкова обясни, че не може да каже категорично дали ще бъде в максимална степен сигурна системата: До 2019 година трябва да се направи сериозен анализ и ЦИК, след като премине всички тези стъпки, ще представи своите заключения от тези процеси на законодателя и в случай че е необходима промяна в нормативната уредба, ние няма да спестим на законодателя нито една подробност от този процес. Отмяна на електронното гласуване не бих предложила, защото има и положителни страни, но това не трябва да става на всяка цена, ако има риск.

Според Нейкова е прибързано да се правят заключения дали електронното гласуване да бъде отменено, или да остане като възможност пред българските избиратели.

Цялото интервю на Силвия Великова с Камелия Нейкова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна