Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова книга разкрива непознатата история на Азербайджан

Баку
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Страната на огъня по пътя на коприната. История на Азербайджан" - така е озаглавен научният труд на австрийския историк и писател професор Ерих Файгл, който вече може да бъде намерен и на български език в превод на полковника от резерва Тодор Енев.

Книгата разкрива неизвестни до момента факти от различните периоди на страната, която въпреки  ключовата си роля на доставчик на ценни ресурси, остава твърде непозната за Западна Европа.

Заобиколен на север от Русия и на юг от Иран, Азербайджан търси златния път за мирно съжителстване между двете суперсили и въпреки че само две години до 1920-а е независима република, успява да съхрани своята идентичност.

Целта на Ерих Файгл е да напише достъпна, но и прецизна история на страната, единство между текст и картина.

Полковника от резерва Тодор Енев, член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и автор на превода на "Страната на огъня по пътя на коприната. История на Азербайджан":

Изключително интересна книга за свят, който беше непознат за мен. В тази книга прочетох неща, които са били крити.

Енев уточни, че прозвището „Страна на огъня“ идва от нефта, открит в пещери в нея. Той текъл свободно и жителите ѝ го запалили, за да разберат, че могат да се топлят с него.

Полковник Енев лично опознава Азербайджан през есента на 2010 година и това му помага изключително много при работата по превода. Прочита книгата за 2 дни и 2 нощи. Преводът му отнема 2 месеца.

Разказът на Ерих Файгл тръгва от Тур Хейердал, норвежки етнограф с познания по зоология, ботаника и география, който става известен с неговата теория за мирно заселване на тихоокеанските острови и който успява да посети съветската република по време на разгара на войната в Афганистан.

Повествованието минава през историята на скалния резерват Гобустан, където на огромна площ от разхвърляни скални късове има рисунки на 5000 години. Засяга и  темата за азербайджанските петролни полета, избрани за снимачна площадка на една от най-успешните серии на филма "Джеймс Бонд".

От книгата научаваме още, че Азербайджан е „една от античните люлки на цивилизацията“, това е и първата светска държава в мюсюлманския свят, която за краткото си съществуване в началото на миналия век, е признала равенството между мъжете и жените.

На територията на днешния Азербайджан е имало християнска държава. Непосредствено след възникването на религията там е основана държавата Албания. Паметниците от нея са запазени.

Братята Нобел са заработили своето богатство в Азербайджан, но и са помогнали на държавата да развие нефтодобива. Нобеловата награда се дава, благодарение на парите, изкарани на тази територия.

Йосиф Сталин получава прозвището Сталин в затвор в Баку – разкрива преводачът Тодор Енев любопитни подробности от историята на каспийската страна.

Австрийският историк Ерих Файгл е бил възмутен от лъжите за Азербайджан, от превратната гледна точка, която се е наложила за историята и природата на Карабахския конфликт с Армения, в който пасивите са струпани върху Азербайджан. Файгл анализира всестранно и историческите корени и хронологията му.

Ще бъде най-полезна за историците, а може би после и за политиците, за да си помислят как ще работят по-нататък. Дали ще подклаждат враждата между народите или ще работят за приятелство и дружбата между тях – смята Енев.

Целия очерк чуйте от прикачения звуков файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна