Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Славов: Бъдещата антикорупционната комисия е много близо до модела на едноличното управление

Калин Славов
Снимка: БГНЕС

Антикорупционният закон, който днес ще бъде гледан на второ четене в НС, до голяма степен имаше чисто политическа функция. Веднъж темата за борбата с корупцията да бъде изведена като основна между политическите опоненти. Втори път – да бъде представено това усилие пред Брюксел и най-вече създаването на един антикорупционен орган. Това трябва да бъде отразено в съответните доклади за напредъка, а тези доклади, както виждаме, сякаш вече по един доста циничен начин се пренебрегват, каквото и да пише в тях управляващите четат едно, опозицията – друго, т.е. политическата употреба на този закон, като че ли мина. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" изпълнителният директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Калин Славов.

По отношение на прилагането на СРС не само за извършено престъпление, но и по сигнали на граждани, той обясни: Не става въпрос за опасения, а в доклада на ЕК го пише в прав текст. Категорично е казано с предложение, което е направено в рамките на правната комисия. Европейската конвенция за правата на човека и Съдът в Страсбург допускат използването на СРС само за тежки умишлени престъпления и за защита на националната сигурност. Използването им в административен процес, какъвто ще прилага новата комисия, и в граждански процес, каквато е процедурата по конфискация, според мен, няма как да бъдат обяснени. 

Славов обясни, че органът на антикорупционния закон ще бъде назначаван от парламента: Говорим за колегиален орган, но всъщност той е много близо до модела на едноличното управление, защото председателят на Комисията, който ще бъде избран пръв, предлага членовете, Народното събрание се явява в ролята на един гумен печат, който ще подпечата неговата воля. След което сме в ситуация, в което председателят, по свое усмотрение, разпределя дейностите между членовете на Комисията. Освен това може да предложи на НС всеки един от членовете да бъде сменен. В цялата пирамида на йерархия на органи в Комисията еднолично той назначава всеки един орган. На практика имаме пирамидална структура. Да говорим за колегиален орган е много трудно.

Интервюто на Силвия Великова и Таня Величкова с Калин Славов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!