Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трапезна музика

БНР Новини
Снимка: архив

„Този, който е полезен на много, постъпва по-добре от онзи, който пише за малцина.“ Тази мисъл на Георг-Филип Телеман ни води в първата за 2018-та година среща между рока и барока. Музиката, която избираме е в съзвучие с думите на големия немски композитор. И ако в наши дни в поп и рок културата това е факт неоспорим, добре е да се знае, че едва ли има бароков майстор, който да не обладава изкуството умело да балансира между така наречените „сериозни“ и „лековати“ жанрове. От опера към оратория, от кантата към пасион, от музика за театър към весели светски кантати, всевъзможни тържества, церемонии и увеселения, отпечатък на добрия професионализъм има и в най-развлекателните пиеси, кой знае защо, през 18 и 19 век – заклеймени като „падение за своите създатели“... Първенство в това отношение държи т.н. „трапезна музика“, musique de table, tafelmusik, чието недвусмислено предназначение е да услажда слуха по време на трапезата, което едва ли пречи тя да бъде великолепен образец за оркестрова, камерна музика, че даже и кантата.
В предаването звучат композиции на Монтеверди, Телеман, Пърсел, Й. С. Бах, както и изпълнения на Beatles, Canned Heat, Rolling Stones, Tom Petty със звукозаписи, появили се в последните няколко десетилетия в дните около Нова година.

Приятно слушане и Наздраве!

вторник, 2 януари, от 23 часа

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от