Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка понижи основната си лихва с половин процент до 7,75%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На заседанието си в петък Централната банка на Русия (РЦБ) намали основния си лихвен процент с половин процент до 7,75%, цитирайки по-ниската от очакваното инфлация в страната.

Съветът на директорите на банката взе решение да намали основната руска лихва до 7,75% от 8,25%, понижавайки ключовата си лихвена ставка за шести път от началото на годината. Днешното решение на РЦБ беше изненадващо за голяма част от участниците на финансовите пазари, които залагаха на по-сдържано намаляване на лихвите ставки с четвърт процентни пункта.

Банката посочи, че ще продължи процесите на постепенно преминаване от умерено затегна към неутрална парична и лихвена политика и че оставя открити перспективите за по-нататъшно известно намаляване на ключовите лихви през първата половина на 2018-а година.

Според РЦБ, икономическият растеж в Русия ще се доближи в края на настоящата година до потенциалното ниво между 1,7% и 2,2%, но е малко вероятно да надвиши темпове на растеж между 1,5% и 2,0% за целия прогнозен хоризонт.

Централната банка също така посочи, че стабилизирането на инфлацията близо до нивото от 4% ще изисква както по-нататъшно отслабване на инфлационните очаквания, така и тяхната по-слаба податливост на ценовите промени.

Руската валута отслабна за кратко към 59,06 рубли за един щатски долара с оглед на по-агресивното намаляване на лихвените ставки, след което обаче стабилизира около 59,00 нивото.

Следващото заседание на Руската централна банка ще се проведе на 9 февруари 2018 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна