Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни лидери и медии коментират общите избори във Великобритания

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.
Снимка: БТА

Доналд Тръмп приветства успеха на Найджъл Фарадж да стане депутат в британския парламент, но отказа какъвто и да е коментар за новия премиер Киър Стармър, докато световни лидери побързаха да реагират на убедителната победа на лейбъристите в общите избори. Бившият американски президент публикува в социалните медии подкрепата си за лидера на "Реформирай Обединеното кралство". "Найджъл е човек, който наистина обича страната си", написа Доналд Тръмп. 

Приятелството на Тръмп и Фарадж датира отдавна. Тръмп обаче не каза нищо за Киър Стармър. Известно е, че Стармър беше заявил, че се надява Джо Байдън да спечели президентските избори в САЩ през ноември. 

Но коментар последва от Хилари Клинтън, която каза, че се надява победата на Стармър да е "предзнаменование" за Америка, че победата на левицата във Великобритания е обнадеждаващ знак, че хора като Доналд Тръмп могат да бъдат победени отвъд Тихия океан. 

"Ню Йорк таймс" не сподели ентусиазма на Хилари Клинтън като написа, че на "61-годишния бивш адвокат по правата на човека му липсва звездната сила на някои от неговите предшественици". 

Еманюел Макрон беше един от първите световни лидери, които поздравиха Киър Стармър с внушителната победа. Френският президент, който си има достатъчно свои проблеми, заяви, че е останал много доволен от първия обмен на думи с новия британски премиер. 

Австралийският премиер Антъни Албанезе подчерта добрите си връзки с лейбъристите, както и че очаква с нетърпение да работи с тях. 

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Украйна и Обединеното кралство са били и ще продължат да бъдат надеждни съюзници във всичко и че и двете страни ще продължат да защитават и развиват общите си ценности за живот, свобода и международен ред, основан на правила.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна