Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Островът, който уби свободния човек

БНР Новини

Изследването на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене“ 1949 – 1987. Островът, който уби свободния човек“ е само един пример колко малко познаваме историята си. Плашеща е не само жестокостта, но и лекотата с която човек се превръща в жертва. В лагера попадат много хора, които дори не знаят защо са въдворени. Някак по прищявка. Хора, които са разказвали вицове, или са слушали западна музика. Има описани дори случаи на въдворени в лагера сватбари, които без да знаят за смъртта на Димитров, са се веселили и са викали: „Да е хаирлия“!
Това изследване на Борислав Скочев включва всичко – история на създаването, пък и на закриването на концлагера на остров Персин, наказанията, жестокостта, мерките за сигурност, личните спомени, условията на работа, но също и история на съпротивата. Книгата е в обем почти 1000 страници, включва над 1800 бележки и представлява най-пълното изследване на историята на концлагера в Белене.
В следващите минути говорим с журналиста Даниела Горчева защо тези уроци не трябва да се забравят. И защо трябва да помним, че освен жертви, има и съпротива.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени