Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р В. Грозев: Изглежда, че в НЗОК наистина цари хаос

Д-р Венцислав Грозев
Снимка: БГНЕС
Очаквахме днес да започне работа отговорната комисия и работните групи по Националния рамков договор за следващата година, но за съжаление нищо не се случи. Това каза в интервю за предаването "12+3" д-р Венцислав Грозев председател на Българския лекарски съюз:

Т
рябва да споделя, че това очакване е от няколко месеца вече. Ако някой иска да провали преговорите по Националния рамков договор за 2018-а, това е начинът да се прави. Не мога да си обясня каква е причината, допълни Грозев.

Какво целим да правим? Да разбунваме нещата, да направим така, че лекарите да излязат на протест? Това ли е целта, попита риторично председателят на БЛС. Той припомни, че още в началото на октомври Лекарският съюз е изпратил към Министерството на здравеопазването и към Надзорния съвет на НЗОК своите предложения за бъдещия рамков договор за 2018-а, които са в обем от над 50 страници текст с идеи за промени в редица наредби:

Всичко ни е готово преди два месеца и ние желаем да има преговорен процес. Желанието на Българския лекарски съюз винаги е било "за" подписване на рамков договор. Ние не сме подписвали НРД, когато някой се е опитвал с такива груби административни мерки да довежда до неподписване на рамков договор или до ситуация и предложения от страна на надзора, които са несъвместими с нормалния разговор.

Като припомни, че предстоят празници, Грозев подчерта, че времето, което остава за преговори по НРД всъщност вече е много малко - около 40 дни. Председателят на БЛС каза, че е съгласен с мнението, че в НЗОК има хаос. Той смята, че напрежението около забраната за финансиране на иновативни лекарствени молекули, е можело да бъде избегнато, ако е било взето предвид предложение, направено от Лекарския съюз, а комисията към МЗ, която ще преценява за държавното финансиране на такива иновативни терапии, няма да е ефективна.

Имаше едно предложение, свързано с лекарствената политика - всички заявени до 1-ви октомври или до 15-и октомври лекарствени средства да влизат в бюджета за следващата година и ако това нещо беше прието, за да има и регулативен процес върху харченето огромни суми в това отношение, трябва да ви кажа, че в никакъв случай нямаше да се стигне до подобна истерия.

Относно комисията, която е която е към министерството - ами, извинявайте, но същите хора, които ще влязат на експертно ниво в тази комисия, са тези, които са подписали лекарствата в позитивния лекарствен списък, включително и тези за онкоболни. Така че за какво става дума, не мога да разбера!

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна